• Przekaż 1 % swojego podatku na rzecz stowarzyszenia

Parafia pw. św. Rodziny w Chełmsku Śląskim pragnie podziękować Zarządowi Fundacji KGHM Polska Miedź za przyznanie dofinansowania w kwocie 40 000 PLN na prace remontowe hełmu wieży na kościele parafialnym,
a w szczególności na zakup blachy miedzianej.

Ocalmy od zapomnienia i uratujmy przed całkowitym zniszczeniem przepiękny zabytek, jakim są barokowe organy znajdujące się w kościele w Chełmsku Śląskim. Potrzeba tak niewiele…

O ORGANACH
Zabytkowe organy w Chełmsku Śląskim zostały wybudowane w 1900 roku przez świdnicką firmę Schlag und Söhne. Instrument zachwyca nie tylko pięknem prospektu organowego, ale przede wszystkim pięknym romantycznym brzmieniem. Organy posiadają 27 głosów i liczą 1731 piszczałek. Stan instrumentu wymaga natychmiastowej renowacji.

O STOWARZYSZENIU
Celem Stowarzyszenia Entuzjastów Klasycznej Muzyki Organowej Ziemi Kamiennogórskiej „Ukłon dla Cecylii” jest uratowanie przed zniszczeniem zabytkowych organów w kościele pod wezwaniem św. Rodziny w Chełmsku Śląskim. Stowarzyszenie rozpoczęło swoją działalność w 2004 r. Aktualnie liczy 23 członków działających wyłącznie społecznie.

WSPARCIE DLA ORGANÓW
Możemy wspólnie wyremontować instrument dla przyszłych pokoleń. Bardzo prosimy o pomoc finansową w celu przeprowadzenia prac konserwatorskich. Zapraszamy przedsiębiorców, grupy osób, rodziny, artystów, polityków, obecnych oraz byłych mieszkańców Chełmska Śląskiego i okolic, wszystkie osoby lubiące muzykę.